Tuesday, November 30, 2010

30.11.2010.g. Potpisivanje Ugovora i Press konferencija NVO altruista SVJETLO i DIOGEN pro kultura magazina


30.11.2010.g. Potpisivanje Ugovora i Press konferencija NVO altruista SVJETLO i DIOGEN pro kultura magazina from Sabahudin Hadzialic on Vimeo.

Haris Čaušević, izvršni direktor NVO altruista SVJETLO, Sabahudin Hadžialić, književnik i glavni urednik Diogen pro kultura magazina potpisali su Ugovor o realizaciji projekta „Književnik u gostima“. Ceremonija potpisivanja Ugovora, uz prisustvo Amre Pašalić, članice organizacije održala se 30.11.2010. u Centru S... NVO alutruista SVJETLO u Ul. Logavina 11.

„Projekat ima vrijednost jer otvara mogućnost osobama s umanjenim sposobnostima da kontinuirano imaju susrete sa književnicima iz BiH i regiona. Dodatna vrijednost je što se projekat realizira vlastitim sredstvima, volonterski i u partnerstvu“-izjavio je Haris Čaušević, izvršni direktor NVO altruista SVJETLO.

„I, konačno, zbog čega smo danas ovdje? Odgovor je veoma jednostavan. Da pokušamo uobličavanjem Književnih večeri sa nazivom Književnik u gostima približiti, animirati, interaktivno sublimirati napore i jednih (mladih s posebnim potrebama) i drugih (gledalaca-gostiju večeri) i trećih (autora koji učestvuju) da kreiramo pretpostavku mogućnosti približavanja te promjenjive note kulture koja se  nažalost, na ovim prostorima mijenja, ali u retrogradnom smjeru, uz časne izuzetke koji pokušavaju od izuzetka učiniti pravilo. Ljudi su, kako i navedoh, kulturna bića, i osnovni cilj je komuniciranje da bi se opstalo. Kako i Hemingvej reče: No man no island... Nijedan čovjek nije ostrvo... pa ni potrebama u ovakvim događajima pokazati da prostora za sve nas ima. Samo ga treba otvoriti. Barem pokušati.“-izjava je književnika Sabahudina Hadžialića, urednika Diogen pro kultura magazina.

„Mi smo i ranije odlazili na izložbe, koncerte, predstave, ali nas posebno raduje saradnja sa Sabijem koji nam je omogućio da u narednih godinu dana , u našem prostoru, družimo se sa književnicima i steknemo ove prijatelje“- izjava je Amre Pašalić, članice NVO altruista SJETLO.